Choď na obsah Choď na menu
 


Ocenenie ZLATÝ KOSÁK

ZLATÝ KOSÁK

PRE ZEMPLÍNSKE KRÁLIKY NA AGROKOMLEXE V NITRE 2006

     Slovenský zväz chovateľov sa na tohtoročnom 33. medzinárodnom poľnohospodárskom a potravinárskom veľtrhu Agrokomplex v Nitre zúčastnil aj s expozíciou zemplínskych králikov. Tvorilo ju 30 králikov národného plemena, a to 15 samcov a 15 samíc z chovov členov zväzu a Klubu chovateľov králikov národných plemien. Králiky zapôsobili na posudzovateľskú komisiu a získali ocenenie Zlatý kosák Agrokomplexu 2006.

     Králiky boli v pavilóne Z vystavené počas celého trvania veľtrhu a mohli si ich obzrieť tisíce návštevníkov, ktorí sa zaujímajú o zvieratá a o ich chov. Mnohým sa králiky zapáčili a veľmi ľutovali, že žiadny z nich nebol na predaj.

   Zemplínskeho králika vyšľachtil Ing. Jozef Jonek. Východiskovými plemenami, ktoré použil na jeho vytvorenie, boli novozélandský červený a viedenský modrý králik. Na zlepšenie kvality srsti využil pri šľachtení aj rexa slovenského sivomodrého. Uznávanie plemena sa uskutočnilo 22.11.1987 na Celoštátnej výstave zvierat v Nitre. Sfarbenie králika je pastelovo hnedé a v roku 1987 bol aj vystavený pod názvom králik zemplínsky pastelový. Súčasný štandard uvádza králika pod názvom zemplínsky, skratka Ze, s genotypom AA bb CC dd gg HH yy.

     Zemplínsky králik je zaradený do skupiny stredných plemien s ideálnou hmotnosťou v dospelosti 4,25 až 5,25 kilogramu. Má zavalité valcové telo s rovnomerne rozloženým osvalením. Hlava králika je pri oboch pohlaviach pomerne veľká, krátka a široká v nosovej a čelovej časti. Ušnice sú silné, pomerne hrubé, na koncoch zaoblené a dlhé 11 až 12 centimetrov. Krk je krátky.

     Srsť je hustá, pružná, s výraznými elastickými pesíkmi a dlhá asi 3 centimetre. Farba je po celom tele intenzívne pastelovo hnedá s jemným modrastým nádychom, tiež rovnomerne rozloženým po celom tele. Na miestach s kratšou srsťou, teda na hlave, ušniciach, končatinách a aj na bruchu a chvoste môže byť modrastý nádych. Oči sú tmavo-sivomodro-hnedé. Prednosťou je prevládajúce hnedé sfarbenie. Fúzy sú tmavo sfarbené a pazúriky sú tmavé rohovinové. Sfarbenie podsady je na celom tele oranžové a má siahať až ku koži. Na bruchu je podsada farebne matnejšia a mierne svetlejšia, s prechodom do krémového sfarbenia.

     Ako sme už povedali, ide o králika stredného plemena. Okrem športového chovu je vhodný aj na produkciu kvalitného mäsa a kožiek zaujímavého sfarbenia. Určite si bude naďalej získavať nových chovateľov a zošľachťovateľov.

     Jeho nároky na ustajnenie, kŕmenie, ošetrovanie a veterinárnu prevenciu sú porovnateľné s nárokmi ostatných stredných plemien králikov. Oproti bežným krížencom, ktoré sa objavujú v králikárňach neorganizovaných chovateľov, dokáže zemplínsky králik potešiť neobvyklým sfarbením srsti, a čo je dôležité, podstatne vyššou úžitkovosťou.

                                                                                                                          Dušan BARLÍK

 

Náhľad fotografií zo zložky Ocenenie ZLATÝ KOSÁK

 
 

 

Portrét



Posledné fotografie


Kontakt

Registrator klubu

Registrácia IBA ONLINE
https://registrace.cschbohdalov.cz
Imrich Adam
Bracovce 271
07205

0904 493 368


Archív

Kalendár
<< február / 2024 >>

Štatistiky

Online: 1
Celkom: 162858
Mesiac: 2577
Deň: 121